Mediernes dårlige formidling om retsforbeholdet

Af: Jakob Søgaard Clausen, Bestyrelsesmedlem DF Ungdom i Aarhus.


Med det nye regeringsgrundlag blev det gjort klart, at danskerne inden jul skal til stemmeurnerne igen for at stemme om en afskaffelse af Danmarks retsforbehold. Folkeafstemninger er altid en god ting, men for at en folkeafstemning kan fungere optimalt kræver det, at danskerne ved, hvad de stemmer om.


En hurtig gennemgang af mediernes historier om folkeafstemningen om retsforbeholdet i forbindelse med det nye regeringsgrundlag var mildest talt skuffende. Der blev konsekvent kun nævnt fordelene ved at afskaffe forbeholdet og ikke en eneste artikel om hvorfor, kritikerne mener, afskaffelsen af forbeholdet er en dårlig idé.


Det blev højest til et notat om at ”Dansk Folkeparti er imod”. Der bliver skrevet ”Danmark står til at ryge ud af det europæiske politisamarbejde” og ”et ja til afskaffelse af forbeholdet vil betyde et ja til en tilvalgsordning, hvor Danmark selv kan vælge og vrage mellem EU retsakter”.


Men sagen er langt mere kompliceret end som så.  Medierne skriver, at parterne på forhånd er enige om, at Danmark holder sig ude af EU’s fælles asyl- og indvandringspolitik, men nævner intet om, at et fremtidigt flertal i Folketinget nemt kan ændre denne beslutning, så politikken fremover kan bestemmes af EU.


Medierne lyver ikke, men de undlader at fortælle hele sandheden, og hvad er så grunden til det?


Som jeg ser det er der tre muligheder. Den første mulighed er, at medierne ikke lever op til deres selverklærede mål om at være objektive, og bevidst fremhæver de EU-venlige partiers holdninger. Den anden mulighed er, at journalisterne ganske enkelt ikke ved, hvad de skriver om, mens den tredje er, at medierne simpelthen har opgivet EU stof, fordi de finder emnet for uinteressant.


Men ligegyldigt hvad der er begrundelsen, er det skræmmende. Det er et problem for demokratiet, hvis vi ikke kan debattere ud fra et retfærdigt grundlag, hvor danskerne får den relevante information, og det gør det svært for os, der er kritiske over for EU, at skulle forsøge at forklare danskerne hvorfor.